Upřímná recenze našich marmelád

Moc nás těší, když naše produkty zkoušíte, ochutnáváte a pak se o svoji zkušenost podělíte s ostatními. Přesně to udělala Bára, blogerka z oblíbeného blogu baryblog.cz. Co o našich dobrotách Bára napsala se můžete dočíst zde:

 

Marmelády s příběhem – má nová sladká láska

V dnešní recenzi vás chci seznámit s džemy, marmeládami a dalšími dobrotami, které vyrábí Marmelády s příběhem.

Tato značka mi byla povědomá, protože jsem už slyšela o jejich produktech, ale KONEČNĚ nazrál čas, abych si vychutnala jejich výrobky a mohla tak sama posoudit, jaké podle mě skutečně jsou. A nyní vám je moc ráda představím.

Marmelády s příběhem. Jaký je ten zmíněný příběh?

Vše začalo u Hany Šindlerové, která v dětství pomáhala rodině se sklizní ovoce a přípravě džemů a marmelád. Její láska k marmeládám a džemům přetrvala až do dospělosti, kdy nasbírala nové zkušenosti po celém světě a zúročila je při přípravě vlastních lahodných výrobků opět doma, v České republice.

Díky neobyčejné kvalitě a skvělé chuti využívají tyto marmelády i známí kuchaři.

Mimo klasické chutě, jako je jahodová, meruňková, malinová nebo borůvková, vyrábí Marmelády s příběhem i mnohem méně tradiční kombinace a je vzrušující je vyzkoušet! Třeba exotický džem mango – maracuja, extra zdravý rakytníkový džem, malinovo-rebarborový se skrytou zeleninou nebo slavnostně alkoholický jahoda – Bohemia Sekt (který mimochodem zní skvěle pro silvestrovskou party).

S marmeládami a džemy (kterých vyrábí okolo 200 druhů a nabízí i rodinné XXL balení) vyrábí marmeládovna i pečené čaje, sirupy, nakládanou zeleninu, kompoty, omáčky, dressingy, džemy sušené mrazem a další produkty.

Líbí se mi, že jde o 100% ruční práci, v produktech není obsažena žádná chemie, barviva, éčka ani dochucovadla. 


Co mi dorazilo za dobroty

Ve velkém balení na mě čekala celá řada úžasných džemů (a také sirup!). Na krabici bylo napsáno POZOR! SLADKÉ A KŘEHKÉ! 😀

Od prvního pohledu mě zaujaly skleničky a prázdné je pak stoprocentně využiji při výrobě jedlých dárků na Vánoce. Marmeládovna si nechává vyrábět vlastní skleničky a oceňuji jejich pečlivý přístup, kdy mají pod dohledem každý kousek, každou skleničku, ingredienci, všechno. Skleničky nesou z přední strany průhlednou nálepku s názvem marmelády, s nápisem, který je nejspíš ruční prací (nebo fontem, který ruční písmo připomíná), což produktu dodává vřelý a osobní nádech. Jako by skleničku s marmeládou nadepisovala s láskou vaše babička. ♥ Také má každá sklenička rozkošnou barevnou mašli! Ze zadní strany je seznam ingrediencí. Ten není nijak dlouhý, protože výrobky neobsahují žádnou chemii a vysoký podíl tvoří samotné ovoce.

A teď – co mi přišlo? 

Jahodová, meruňková a borůvková marmeláda

Svatá trojice! Nebo přesněji tři z neprodávanějších džemů! A vůbec se nedivím, někdy totiž není nad klasiku. V naší rodině je velkým favoritem jahodový džem, ten milujeme všichni bez rozdílu. Stejně jako další džemy a marmelády má spoustu ovoce, vypadá fantasticky a chutná snad ještě lépe! Moc se mi líbí, jak je v každém z těchto tří džemů vyvážená chuť, je v nich plno ovoce a sladké jsou podle mého názoru tak akorát. Jahodový džem si ráda dávám na všechno, ale dneska půjde na rohlík s máslem. Jak jsem řekla, někdy není nad klasiku a rohlíky s džemem jsou taková moje láska z dětství.

Říkala jsem, že u nás doma je favorit jahodový džem, protože jej máme rádi všichni, ale já v poslední době začínám preferovat borůvkový džem. Když si člověk dá pozor, aby se s ním nepokecal, tak borůvky mají nádhernou výraznou chuť. Teď jsem měla borůvkový džem na Islandu, dali mi jej na čerstvé vafle spolu se šlehačkou a já byla v sedmém nebi. Takže jsem si doma, hned po návratu, dopřála vafle s tímto borůvkovým džemem a vychutnala si ho na 100%.

Meruňkový džem nebýval v dětství mým oblíbeným, protože obvykle nebyl dostatečně doslazený. Meruňky, čerstvé, jsem ale vždy ráda měla. Meruňkový džem je perfektní, protože je tak krásně sladký a úplně se rozplývá na jazyku. Meruňkový džem má hladší strukturu, v jahodovém a borůvkovém jsou větší kousky ovoce.

 

Mangový džem bez cukru

Zralé mango je samo o sobě sladké. Nádherně sladké. A proto džem ze zralého manga ani nepotřebuje nějaké zvláštní doslazování. Rozdílu mezi doslazovaným džemem a džemem bez cukru si však všimnete.

Mango jsem si zamilovala v posledních dvou letech, kdy jsem si s ním dochucovala chia pudink. Ale to jsem musela loupat, krájet a rozmixovat, kdežto díky tomuto mangovému džemu bez cukru jen vezmu lžičku a nandám si do skleničky k chia pudinku množství, které chci. Bez práce.

Rozhodně doporučuji vyzkoušet, třeba v kombinaci s kokosem, do jogurtu či ovesné kaše. Hodí se i do vrstvených skleniček s tvarohem a čokoládou.

Doporučuji všem, kteří mají rádi exotické ovoce a všem, kdo si chtějí dát nedoslazovanou (ale přitom stále příjemně sladkou) dobrotu.

 

 

Džem hruška – skořice

Nádherná kombinace hrušky a skořice na mě působí jako perfektní dochucení podzimního koláče, asi proto, že skořice má zahřívací vlastnosti. Je to jako pohlazení. Brzy mi dorazí nová forma, ve které chci zkusit upéct piškot a navrch natřít tenhle úžasný džem. Možná pak ještě na vrchu lehce poliji koláč karamelem. To bude dobrota!

Také si myslím, že džem hruška – skořice bude skvělý na lívance, a víte co? Když to teď píšu, ty lívance udělám hned zítra k snídani. Na vrch pak malou lžičku vyšlehané šlehačky a vsadím se, že marmeláda i lívance zmizí raz dva.

 

 

Malina-rebarbora

Schovaná zelenina! No, když jsem ochutnala tenhle džem, došla jsem k názoru, že je schovaná skutečně dobře. Nebyla jsem si jistá, jak rebarbora vlastně chutná, pamatuji si jen její výrazný vzhled. Cítila jsem hlavně malinovou chuť, a to tak luxusní, že jsem z malinovo rebarborového džemu při ochutnávání a focení ujedla hned po jahodovém a borůvkovém nejvíc. Je fantastický a musíte ho vyzkoušet.

 

 

OMGrep

OMG! Grep! Jak bude chutnat mírně alkoholický džem s nahořklým citrusem? Pojďte, trochu si tohle ve skrz sladké ochutnávání okořeníme!

Věřím, že pro dospělého konzumenta je OMGrep příjemná varianta džemu, kterým si může snadno zpestřit letní občerstvení. Skvěle se maže – zkuste si dát trošku na kousek krekru či opečené bagety. OMGrep džem má výraznou chuť grepu, ale zároveň je jemně, příjemně sladký. Tak akorát abyste si džem vychutnali.

Pro pořádek ještě složení: růžový grep 65%, cukr 29%, 45% gin OMG Žufánek 4,4%, citrónová šťáva 1%, pektin 0,6%

 

Džem zahradní směs

Pokud máte rádi kombinace klasických plodů českých zahrádek, jako jsou rybíz (červený i černý), jahody, ostružiny a maliny, bude vás tenhle lahodný džem Zahradní směs určitě zajímat. Já mám ráda jeho bohatou jiskrnou chuť, kombinující sladké i lehce kyselé ovoce. Výborně se hodí na pečivo (díky své struktuře se vám bude skvěle natírat), do pudinku (taky vám babička dávala džem nebo marmeládu na piškoty a zalila pak vanilkovým pudinkem?), na buchtu i jen tak, na lžičku. Marmelády a džemy mají úžasně univerzální využití.

Na fotce se můžete podívat, jak vypadá menší i větší balení.

 

Cibulový džem

Odbočím ze Sladké stezky a ukáži vám něco, co dotáhne vaše bagety na novou úroveň! Rozřízněte si kvalitní bagetu, naskládejte do ní salát, na plátky nakrájený hermelín, pečené maso a završte cibulovým džemem a nakládanými okurkami. Cibulový džem má skvělou chuť a výborně se hodí k masu. Vše dohromady zapečte na grilu nebo snězte jen tak. Bomba, že?

 

Višně – čokoláda džem

Jak jsem psala o nové formě a plánovaném piškotu, pak džem kombinující višně a čokoládu bude perfektní pro můj další nápad. Udělat kakaový piškot, pomazat višňovo čokoládovým džemem, přidat šlehačku a pro ozdobu naložené višně a máte buchtu à la schwarzwald (čti švarcvald), nebo také Black Forest či v překladu Černý les. Existují dorty pod tímto názvem, které právě kombinují čokoládu, višně a kakaový piškot, a jde o kombinaci vyloženě famózní.

Psaní recenzí a zkoušení nových produktů si vždy užívám. Ale mám pocit, že dnes jsem v ráji. Mám v ruce lžičku a ochutnávám džemy a hledám vhodná slova pro to nebe na jazyku. ♥

 

Jahodový sirup

Jahodový sirup je pro letní dny příjemné zpestření, a protože hydratace je důležitá a do nekonečna u nás doma jen vodu nikdo pít nechce, ochucujeme si ji sirupem nebo kousky ovoce a lístky bylinek. Tenhle jahodový sirup má už od pohledu krásnou barvu, ale hlavní je, že má skvělé složení a příjemnou chuť. Je jen na vás, kolik sirupu do vody nalijete, podle mého stačí jen troška. Sirup skladujte v lednici.

 

Skladování

Marmelády můžete skladovat v běžné pokojové, ale ideálně ve tmě. Stačí v běžné spíži nebo sklepě. Otevřenou marmeládu či džem uchovávejte v lednici, trvanlivost je uvedena na skleničce.
Tip: Před uzavřením otřete víčko a závit sklenice. Podpoříte tím dobu trvanlivosti.

 

Díky krásnému vzhledu produktů a jejich neobyčejné kvalitě věřím, že budou skvělé i jako láskyplný a chutný dárek.